Kategorier

söndag 3 mars 2013

FÖRSTA BYGGVECKAN !!

Så var äntligen den långa väntan över, det var dags att få börja med bygget. Klockan 10 på måndag morgon nådens år 2013 och dagen var den 25 februari, solen sken, fåglarna kvittrade, vi samlades, jag och byggare............


Jamen håll med om att det är lite coolt iallafall, Herr Nilssons Bygg AB alltså, jag tycker det är roligt i vart fall. Nåväl vi var samlade och även Ormvråken Håkan tyckte det var intressant.


Vi började med att forma sulan på måndagen, 60 cm bred och 25 cm hög. Vi fick gräva bort 20 cm sand i formen då vi skulle ha singel i botten.  På tisdagen kom Kent Grävare med tre lass singel så vi kunde fylla upp i sulans form men vi fyllde även upp med singel inne i grunden, ovanpå en markduk som rullats ut för att skilja på lagren sand och singel.


När detta arbete var klart, och armeringen låg på plats för att kunna gjuta sulan på onsdagen så valde jag att köra in alla pallar med lecablock inne i grunden för att underlätta arbetet med att mura upp grunden senare ovanpå sulan.


Så på onsdag kom den beställda cementen, en cementbil med pumparm, så vi kunde spruta cementen direkt ner i formen, så fiffigt och praktiskt eller hur ! Här stångas Krister och Kenneth från Herr Nilsson med varandra om att få hålla i cement snabeln.


Så på torsdag var det bara att börja mura lecablock, ovanpå den fantastiskt fina sulan. 


Tre lager skulle det bli, och på fredagen var det klart. Nu ser grunden alltså ut som följer, 30 cm sand i botten, fiberduk, singel 20 cm, sula 60 cm bred samt 25 cm hög, lecablock 60 cm högt och 30 cm brett. Jag tyckte att huset såg litet och pluttigt ut när vi började forma men det känns alldeles perfekt nu när grunden är uppmurad, färdig innervägg sedan kommer att komma 20 cm längre in då väggarna är 50 cm tjocka.Så nu ser jag fram emot nästa vecka då vi skall mura upp grunden för växthuset, samt isolera med Hasopor i grunden, dra avlopp, vatten, samt värmeledningar, och även armera för gjutningen av plattan. Jag har lite funderingar om att isolera med en träullcementskiva på översta lecablocket för att minimera risken för en köldbrygga mellan plattan och Porothermblocken för ytterväggen, då det är bra värden på ytterväggen och grunden med Hasopor, men lite tunt med bara 30 cm lecablock och betong i övergången mellan platta och vägg. Vi får se hur det blir med det ??

Lev och må (Ni noterar väl hur vädret ser ut ?)

Jag skickar med en bonusbild på vintergäck och snödropparInga kommentarer:

Skicka en kommentar