Kategorier

söndag 14 april 2013

Första stenen är kastad !


Kastad och kastad, visst har det gått sönder ett och annat block, men nu är första stenen lagd i vart fall, äntligen är huset på väg upp från marken !! En härligt upplyftande känsla, så detta har varit en bra vecka.


Första varvet sätter vi i kalkcement bruk för att kunna väga in väggarna optimalt, samt för att det skall fästa ordentligt neråt, vi har även ett glidskikt av papp ovanpå plattan. Man skulle även blöta blocken till första varvet, och det visade sig vara ett litet problem, lerblocken är jättepigga på att suga upp vatten, och var det bara en liten spricka i blocket så gick det i tusen bitar, då spänningen i blocket blev förändrat. Vi fick till slut en hel kyrkogård med brustna block.


Till slut lyckades vi i vart fall göra färdigt första varvet och börja lägga på nästa, nu använder man ett speciellt bruk som är tunnare och som läggs ut med en roller maskin som går ovanpå blocken, på så sätt limmas de ihop med varandra, man vill inte ha så mycket bruk emellan då det är luften i blocken som skall isolera huset. Här ser man hur de är uppbyggda med sina luft kanaler.


Som Ni ser är det riktigt kralliga block, 50x25x25 cm, jag kan meddela att det känns efter att ha byggt med dem en hel dag, hela kroppen skriker och man slutar i soffan efter middagen med guldfisk looken. Nu är man kanske byggd på ett vekt chassi och kanske inte lämplig som byggarbetare, så man får väl stå där och heja på med glada tillrop istället och drömma sig tillbaka till livet på kontoret, och sälla sig till gänget som tycker det var bättre förr..........


Så här såg det ut på Onsdagen, påbörjat andra varv. Nedan ser Ni hur vi låg till på Torsdagen, jag var dock tvungen att täcka blocken med plast för att skydda dem mot regnet som skulle rulla in under kvällen.


Och slutligen lite bilder på hur veckan slutade, vi lyckades komma upp till öppningarna för fönstren, så nu känns huset nästan halvklart........... Dimman får Ni på köpet.


Här ser Ni vattensågen ¨El Bruto¨som vi använder för att klyva blocken.

Ännu en liten nyhet, en blå slang och en pump. Det är borrat för bergvätrmen i veckan, de svarta rören är bergvärmerören, det så kallade energiborrhålet är 150 meter djupt och ska leverera värme till huset. Vad som hände var att det vattentrycket i hålet är så högt att vi har valt att även försöka använda detta borrhål som vattebrunn. Ett energiborrhål kan man använda som vattebrunn om trycket är nog bra, då man inte kan använda en pump ihålet utan man kan endast använda en sugpump, och en sådan klarar av att lyfta vatten ca 7 meter, men i vårt fall så sprutar det vatten ur hålet så det skall nog gå bra hoppas vi. Vad vi gör nu är att suga vatten ur hålet i en vecka, därefter ta vattenprover för att se om vattnet är tjänligt som dricksvatten. Vi håller tummarna !!!!! Så här såg det ut när de borrade,  ett segt jobb verkade det vara, mycket väntande, och rökande.


Ha en bra vecka, själv hoppas jag vi får bra flyt och att det inte kommer för mycket regn, då är det svårt att mura nämligen om himlen är öppen, vi hörs !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar