Kategorier

söndag 2 februari 2014

Ända in i KAKLET !!!!

Då var vi äntligen ända framme, i mål så att säga med etapp 1. Det var nära vi stötte huvudena in i kaklet, jag var helt slut sista veckorna och så utarbetad att det kopplade inte riktigt på kvällarna, så det är skönt att det är klart !!.

Vi har nu bott i huset i 2 veckor och livet börjar återvända till något slags normal läge så sakteliga. Jag vet att det är 3 månader sedan jag publicerade något här på bloggen och lika länge sedan jag hörde av mig till alla. Det har verkligen varit otroligt arbetssamma månader vill jag lova, jag har helt enkelt inte haft någon energi över till något annat, varpå detta har fått ligga nere. Det har varit 80 timmars arbetsveckor, vi har kört på från morgon till sena kvällen, Måndag till Söndag (dock sovmorgon till 7 på helgerna, och bara till kl 17 på julafton). Vi kunde verkligen inte tro att det skulle vara så mycket arbete på slutet med att få ihop allting, men är man född tidsoptimist så är man.

All inredning är byggt på stället, vi har haft lite hjälp såklart för att hinna med allting. Så kök, alla garderober och förvaringen i tvättstugan, är platsbyggt av limfogskivor av furu och gran samt köket i 18 mm plywood, det blev 16 garderober totalt. Sedan var det ju inte nog med att de skulle byggas, de skulle ju också målas.................... och vilket jobb det blev, för som bekant räcker det ju aldrig med bara ett varv. Köket behövde till och med tre varv. Så allting drog ut på tiden, logistiken kring utrymmen att måla i och torktider blev en begränsning såklart. Nåväl jag ska inte gnälla, allt är ju självvalt men jag kan berätta att det är väldigt skönt att sova i min säng igen, inget ont om husvagnen och camping liv men 8 och en halv månad räcker och vintern knackar på även här nere hos oss.

Det är frestande att visa upp bilder på hur allting blev, nu när vi har flyttat in och de  flesta av våra saker har hittat sina nya platser. Jag tänkte dock ägna detta inlägg åt att visa upp de sista arbetena innan allt blev klart. Ni får helt enkelt vänta lite till !

Här ser vi Casper hjälpa till och måla gaderoberna invändigt i mitt och Monicas sovrum, som Ni ser är det öppet mellan sovytan i rummet och förvaringen, från början var det tänkt med en Walk in Closet, men vi tycker det blev så mycket bättre med ett rymligare och öppet sovrum.


Målat och klart, dörrarna på plats samt all inredning, där har jag faktiskt fuskat, jag har köpt lådor på en ¨stort Svenskt möbelföretag¨, men hyllplanen har jag iallafall gjort och målat själv, det finns faktiskt gränser även för mig............Ni kan även skymta golvet, det massiva grangolvet som vi behandlat med linoljevax, det blev lite i mörkaste laget, färgen heter Mullvad. För Er som inte vet så kan jag berätta att Linoljevaxa ett golv är ett riktigt straffarbete, att arbeta in vaxet i golvet är helt sjukt slitigt. När man är färdig, luktar rummet som i ett omklädningsrum, fullt med testesteron stinna hockey ungdomar efter en derbymatcth. Det är inte linoljevaxet som luktar svett. Jag är otroligt tveksam till om jag kommer att använda denna behandling igen ???

Övervåningen mot gästrummet, och målarverkstaden som vi inredde där. Vi var ju tvungna att hålla till någonstans, så det fick bli Gästrummet, Arbetsrummet nere samt i Vardagsrummet och Caspers rum som det målades skåpdörrar, hyllplan, lister, foder och dörrkarmar. Vi har faktiskt inte gjort något åt innerdörrarna, de har jag bara skrapat rena på gammal färg och slipat till. Vi beslutade att spara in den tiden nu att behandla dem, och känna efter om vi ska eller inte ska göra något åt dem i framtiden. Själv måste jag säga att de är rätt sjysta som de är nu, lite luggslitna med en fräck patina som kan berätta en hel historia.Gästrummet sedan det blev urstädat och och möbler på väg att hitta in.


Så här börjar badrummet på övervåningen se ut efter lite arbete.......


Nu tar vi och går ner på nedervåningen tycker jag så får se hur det börjar att se ut där. Detta är vad man möts av när man kliver in genom ytterdörren. Först åt ena hållet, mer garderober för herrskapsfolket.


Och åt andra hållet, matplatsen, köksspisen samt en förvaring som vi byggt ihop av köksskåp vi köpte på en utförsäljning.


Tar man sedan några steg till så kommer vi fram till vårt BLÅ kök !Vidare om man tittar åt höger så ser man in i vardagsrummet. Högt där uppe hänger taklampan över det lika väl insvettade (läs linoljevaxade) ek golvet.


De urtjusiga fönsterbänkarna från vårt gamla valnötsträd.


Och den murade tegelväggen bakom kakelugns pannan av det gamla teglet från det rivna huset, samt det inbyggda tv skåpet. Har jag inte berättat det tidigare så är tv skåpet byggt av dörrar vi hittat på ett återbruksföretag i Tomelilla, och 2 olika golv från Kährs som vi köpte några paket av på prov för att se hur de såg ut. Det blev riktigt fint tycker vi.


Det var vad jag tänkte visa upp denna gång, som Ni förstår så sitter jag rätt nöjd just nu. Jag har orkat börja cykla/motionera igen, lyckats se på tv någon kväll. Jag har till och med umgåtts med min fru igen, och börjat betala mina räkningar i tid igen. Nu är det bara att ladda batterierna ett tag innan etapp två drar igång i vår. Det blir då att bygga växthuset/vinterträdgården, muren och innergården samt helt säkert ägna en och annan timme åt trädgården om jag känner min fru. Det är dock en senare fråga så just nu är jag i fas och rätt nöjd med livet.

Jag måste dock även återgälda en hel del tjänster och gentjänster som jag dragit på mig under byggtiden, så det tänkte jag ägna mig åt någon månad framåt nu. Det ska bli trevligt att göra något annat också.

Kort och gott, Ni förstår att man börjar känna sig som en vanlig människa igen, och att  det är fantastiskt skönt att vara inflyttad.

Jag kommer att visa upp bilder på det färdiga resultatet inom kort............................

Ta hand om varandra / Jörgen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar